Waktu Latihan

Gelanggang Naga Rantau - UMP

Gambang : Selasa dan Khamis (Blok W)

Pekan : Selasa dan Rabu (Pusat Aktiviti Pelajar)

Masa : 9:00 malam

SEKAP 2.0

ﺑﺳﻢﷲاﻟﺮﺣﻤﻦاﻟﺮﺣﻴﻢ


Assalamualaikum W.B.T ,


 Pada 17-19 Januari 2014 yang lalu, PSSGM UMP telah mengadakan satu program “Selangkah ke Alam Pendekar (SEKAP 2.0)”. Seramai sekitar 90 orang pesilat telah menyertai aktiviti yang diadakan di Teluk Gorek Chalet & Camp Site, Endau, Johor ini.


Hari Pertama : 17 Januari 2014 (Jumaat)

Bas dari UMP Kampus Gambang dan Kampus Pekan telah bertolak kira-kira jam 3 petang dari kampus masing-masing dan kami tiba di sana sekitar waktu Maghrib.


Setelah mendirikan khemah dan menunaikan solat Isyak’, pesilat-pesilat telah berkumpul di surau chalet untuk Majlis Perlimau Tapak dan Perlimau Seni. Sebelum itu, cikgu Shaiful Hakim telah berkongsi sedikit tentang ilmu manzil kepada para pesilat sebagai bekalan pada masa hadapan. Majlis tamat menjelang tengah malam.

Hari Kedua : 18 Januari 2014 (Sabtu)

Setelah solat Subuh berjemaah dan kuliah Subuh, para pesilat telah bersedia dan berkumpul di dataran kecil untuk senaman pagi sebelum acara seterusnya iaitu Ujian Kenaikan Bengkung.

adat membuka gelanggang


Ujian tamat pada awal petang dan kami dibenarkan untuk berehat sebelum berkumpul semula pada kira-kira jam 5.30 petang. Pada jam 5.30 petang, setelah cikgu Hakim tiba, srikandi-srikandi diajar tari Cindai,gerakan Cindai dan Buah Cindai untuk diuji nanti. Setelah selesai mengajar srikandi, cikgu Hakim mengajar Buah Pukulan Maut kepada panglima-panglima yang sedia menunggu di tepi pantai.Kami selesai berlatih sebelum azan Maghrib berkumandang.

 Malam itu selepas solat Isyak, kami dibenarkan untuk berehat sehingga tengah malam kerana aktiviti seterusnya adalah solo night. Kira-kira jam 12 tengah malam kami telah berkumpul semula. Setelah diberi taklimat ringkas oleh cikgu Hakim tentang aktiviti yang bakal kami jalankan nanti, iaitu solo night, masing-masing diberi kain untuk digunakan sebagai penutup mata. Setibanya di suatu kawasan kami diminta untuk menutup mata kami sebelum perjalanan diteruskan dengan keadaan kami berbaris panjang. Kemudian kami telah dipisah-pisahkan dan dikehendaki duduk di tempat-tempat tertentu.


Setelah beberapa jam, cikgu menghampiri setiap pesilat yang ditinggalkan bersendirian dan memberi salam sebelum membawa kami masuk semula ke dalam barisan tadi. Kami tiba di tapak perkhemahan semula kira-kira jam 5 pagi.Hari ketiga : 19 Januari (Ahad)

Setelah bersarapan, srikandi-srikandi telah turun berlatih tari Cindai dan buah Cindai di tepi pantai sementara menanti kehadiran Cikgu Hakim. Latihan Cindai turut disertai panglima-panglima yang bakal diuji sekali.


Selesai solat Zuhur, kami bertolak ke tempat ujian iaitu sebuah air terjun kecil di kawasan hutan setempat. Alhamdulillah genting berjaya dipecahkan Ibu-ibu Cindai, Suhanna dan Ummi.


No comments: