Waktu Latihan

Gelanggang Naga Rantau - UMP

Gambang : Selasa dan Khamis (Blok W)

Pekan : Selasa dan Rabu (Pusat Aktiviti Pelajar)

Masa : 9:00 malam

Kursus Seni Bela Diri Wanita 2.0

Tarikh : 14 Disember 2014
Masa : 8am-5pm
Tempat : Gelanggang Futsal, UMP Kampus Gambang.

Tujuan Aktiviti :

Program ini bertujuan memperkenalkan dan mengajar kaum wanita salah satu seni bela diri berasaskan silat, iaitu buah pukulan wanita.

Buah Pukulan wanita adalah buah pukulan yang dicipta khas untuk wanita. Oleh sebab wanita tidak mempunyai daya kekuatan setanding dengan lelaki, pukulan ini dicipta lebih mudah berbanding pukulan biasa mahupun pukulan maut. Pukulan ini sering diajarkan kepada semua pesilat wanita dan juga kepada pesilat lelaki berbengkung kuning dan gurulatih.

Keistimewaan seni pukulan wanita ini adalah , sedikit sahaja tenaga yang digunakan namun mampu memberi kesan yang agak hebat kepada lawan khususnya kepada kaum lelaki.

Program ini akan memberi pendedahan dari segi teori serta praktikal kepada para wanita untuk dipelajari dan dipraktikkan. Program yang berlangsung selama sehari ini dapat memberi manfaat yang banyak khususnya kepada para wanita di luar sana di mana mereka akan memperoleh sedikit sebanyak tentang seni bela diri bagi wanita.

Program ini akan bermula dengan sesi pengenalan dan teori asas mengenai seni bela diri wanita berasaskan silat dan slot seterusnya adalah sesi demonstrasi oleh guru silat dan ahli silat untuk ditunjukkan kepada para pelajar wanita.Atur Cara Program :


Booklet yang dicetak khas untuk para peserta Kursus Seni Bela Diri Wanita.
   

Aktiviti pemanasan badan sebelum memulakan slot pertama.SLOT 1 : TITIK LEMAH (vital points)


Para peserta diberi keterangan definisi 'Titik Lemah' dan kegunaannya. Mereka turut diberi peluang mempelajari dan mengaplikasikan titik asas bagi Titik Lemah pada anggota badan meliputi tangan, muka, badan dan kaki.

                

SLOT 2 : ‘TEKNIK ELAKAN’ dan ‘MENANGKIS TANGAN KOSONG’

Peserta diajar teknik-teknik asas mengelak dan menangkis serangan tangan kosong dan bersenjata seperti pisau. Slot latihan diteruskan sehingga jam kira-kira 1.00 petang. Setelah itu peserta diberi masa untuk berehat sehingga jam 2.30 petang.


SLOT 3 : REAL-CASE SIMULATION


Merupakan game di mana peserta perlu menghadapi satu simulasi situasi sebenar diserang penjenayah individu dan berkumpulan yang menggunakan senjata seperti pisau. Selesai game, peserta diberi peluang untuk berlatih bersama pasangan lawan yang bersenjata dengan di awasi oleh para jurulatih dan pembantu jurulatih.
Slot terakhir berakhir sekitar jam 5 petang. Jurulatih utama, cikgu Shaiful Hakim diberi penghormatan untuk mengucapkan sepatah dua kata kepada para peserta dan disusuli oleh pengarah program, Siti Fatimah. Acara penyampaian hadiah sebagai penghargaan kepada cikgu Shaiful Hakim, jurulatih-jurulatih jemputan dan pengarah program menjadi penutup majlis.


Majlis bersurai.


Cikgu Shaiful Hakim bersama para peserta Kursus Seni Bela Diri Wanita 2.0


Cikgu Shaiful Hakim bersama para peserta & pembantu jurulatih Kursus Seni Bela Diri Wanita 2.0


Cikgu Shaiful Hakim bersama para pembantu jurulatih Kursus Seni Bela Diri Wanita 2.0Sebarang pertanyaan lanjut / jemputan untuk PSSGM UMP (Gelanggang Naga Rantau) boleh dilakukan melalui email di pssgmump@gmail.com

No comments: